Ogledujete si arhivsko spletno stran. Obiščite novo spletno stran na naslovu www.obalne-galerije.si
     
Obalne galerije Piran

GALERIJA
HERMAN PEČARIČ


FORMA VIVA

EX-TEMPORE PIRAN

PIRANSKI DNEVI
ARHITEKTURE


ARTMARKET

   Mednarodni simpozij kiparjev
FORMA VIVA Portorož 2017


  Dan odprtih vrat: četrtek, 28. september 2017, ob 11. uri na simpozijskem delovišču na Seči pri Portorožu.

Seča pri Portorožu: 13. september - 13. oktober 2017 

Temeljna umetniška izhodišča, na katerih je nastal in se razvijal simpozij kiparjev Forma viva na štirih lokacijah po Sloveniji - Portorož, Kostanjevica na Krki, Ravne na Koroškem, Maribor -, so se najdlje ohranila na portoroški lokaciji, kjer so se kiparska srečanja neprekinjeno ohranila petdeset let. Ker snovanje skulptur za oblikovanje parka na seškem polotoku ni več mogoče - število plastik v njem je preseglo zmogljivosti razpoložljivega prostora -,  je bil portoroški simpozij leta 2015 zasnovan za lokacije izven njega, v na novo urejenem Parku Sonce v Luciji. 

Tokratni simpozij se je osredotočil na proučevanje primerov, ki so jih v zgodovini prireditve izpostavile dobre, prostorsko domišljene, rešitve znotraj urbanega jedra. Občina in Obalne galerije Piran sta opravili predhodno analizo javnega prostora na širšem območju piranske občine in za namene aktualnega simpozija izbrale tri lokacije v Portorožu in Luciji: dve krožišči ter na novo urejena zelenica ob kanalu Fazan. 

Na razpis Mednarodnega simpozija kiparjev Forma viva PORTOROŽ 2017 je prispelo 14 prijav iz Slovenije, Italije, Nemčije, Indije in Makedonije. Žirija za obe letošnji simpozijski lokaciji - v Kostanjevici na Krki (les) in v Portorožu (kamen) - je bila prvič po več desetletjih skupna. Sestavljali so jo: Alem Korkut, kipar in izredni profesor na ALU Zagreb; doc. mag. Jurij Smole, kipar in profesor na ALUO Ljubljana; Goran Milovanović, likovni kritik in direktor Galerije Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki; Majda Skrinar, slikarka, arhitektka in višja svetovalka za prenovo mesta na Občini Piran ter  dr. Majda Božeglav Japelj, likovna kritičarka in  muzejska svetnica v Obalnih galerijah Piran. 

Člani žirije so pri pregledu prispelih predlogov za portoroško lokacijo ocenjevali predhodno ustvarjen umetnikov opus, kakovost ponujene kiparske rešitve in ustreznost njene umestitve v eno ali več ponujenih lokacij. Izbrani so bili trije avtorji: Sasho Sazdovski(Makedonija), Francesca Bernardini (Italija) in Boštjan Kavčič (Slovenija). Ker se je tik pred začetkom simpozija  italijanska kiparka Francesca Bernardini zaradi bolezni v družini morala odpovedati srečanju, je organizator izbral drugega kiparja, Çağdaş Sari iz Turčije . 

Kiparji so začeli klesati istrski kamen, ki ga za portoroški simpozij že vrsto let posreduje podjetje Kamen Pazin iz Hrvaške, 13. septembra 2017. Z delom bodo zaključili 13. oktobra 2017, ko bo tudi slovesen zaključek simpozija. 

Pred tem pa vas prijazno vabimo na Dan odprtih vrat  in prijetno druženje s kiparji, ki bo v četrtek, 28. septembra 2017 ob 11. uri na simpozijskem delovišču na Seči pri Portorožu.

 

PODATKI O UMETNIKIH

SAšO SAZDOVSKI (Makedonija)

Rojen je bil  leta 1976 v Skopju. Leta je 2000 diplomiral na oddelku za kiparstvo in grafično oblikovanje akademije v Skopju. Šest let kasneje je tam zaključil še podiplomski študij. Sledila so leta intenzivnega delovanja na področju umetnosti in designa. Z udeležbo na skupinskih razstavah, simpozijih in likovnih kolonijah je nastopil v  številnih mestih po svetu, kjer je imel tudi priložnost samostojno razstavljati.  Njegova dela hranijo javne in zasebne umetniške ustanove v Makedoniji  in drugod po svetu. Živi in dela v Skopju.

BOŠTJAN KAVČIČ (Slovenija)

Rojen je bil leta 1973 v Šempetru pri Gorici. Med leti 1997 in 2003 je študiral kiparstvo na ljubljanski likovni akademiji, kjer je na oddelku za video kasneje tudi magistriral.  Leta 2001 je prejel prvo priznanje za svoje delo - univerzitetno Prešerenovo nagrado za kiparstvo. Po zaključku formalnega izobraževanja je imel kar nekaj osebnih razstav. Od leta 1999 sodeluje  na skupinskih razstavah in kiparskih simpozijih doma in na tujem. Kavčič je ustvaril tudi vrsto javnih del. Živi in dela v Črnomlju.

ÇAĞDAŞ SARI (Turčija)

Rojen je bil leta 1980 v Ankari. Likovno znanje je pridobival na neodvisni palestinski univerzi v Gazi in na pedagoški fakulteti v Ankari. Na tamkajšnji akademiji (Hacettepe University) je kasneje končal tudi podiplomsko izobraževanje. Po prihodu v Italijo leta 2009 je zaključil triletni program akademije lepih umetnosti v  Carrari. Sodeloval je na razstavah v Turčiji in po Evropi, najpogosteje v Italiji.  Od leta 2007 se redno udeležuje kiparskih simpozijev, na katerih najpogosteje ustvarja v kamnu. Živi in dela v Carrari.

 

KONTAKT: dr. Majda Božeglav Japelj, majda.bozeglav-japelj@obalne-galerije.si T 051 362 948
TTL