Ogledujete si arhivsko spletno stran. Obiščite novo spletno stran na naslovu www.obalne-galerije.si
     
Obalne galerije Piran

GALERIJA
HERMAN PEČARIČ


FORMA VIVA

EX-TEMPORE PIRAN

PIRANSKI DNEVI
ARHITEKTURE


ARTMARKET

 
  MARAVEE LUDO. REKREACIJA
fotografije, risbe, kolaži, prostorska postavitev
JANEZ VLACHY, BOŠTJAN DRINOVEC, VESNA BUKOVEC, KENSUKE KOIKE


  Galerija Loža Koper
27. januar - 26. marec 2017
 

Odprtje: petek, 27. januar 2017, ob 18.00

Kustosinja razstave: dr. Majda Božeglav Japelj

V petek, 27. januarja 2017 ob 18. uri, bo v koprski Galeriji Loža zadnja v nizu razstav letošnjega projekta MARAVEE LUDO  italijanske kuratorke Sabrine Zannier

Razstava predstavlja igro v umetnosti in umetnost igre. Dimenzija igrivega je metafora bivanja, obstajanja, razpeta med pravili in svobodnim izrazom. Razdeljena je na štiri sekcije, ki se opirajo na štiri kategorije, kot je igro razumel in opisal sociolog Roger Caillois. Razstavni projekt je na vseh lokacijah zasnovan tako, da skozi postavitev izziva neposreden stik z gledalcem

Posebnost tega multimedijskega festivala je spoznavanje  najrazličnejših oblik sodobnega umetniškega izraza, ki  spodbuja spreminjanje vsakdanjosti v nepozabne trenutke odmaknjene pozabe, sanjarjenja in čudenja, povzetega že v samem naslovu, imenu, prireditve. Beseda  MARAVEE namreč v različnih jezikih in narečjih pomeni čudež / meraviglia / wundern / kaka na lipa čüdna rič / marvel / maravea). Dogodek, ki si ga je leta 2002 zamislila Sabrina Zannier, priznana italijanska likovna kritičarka, novinarka in kuratorka, vsako leto vključuje različna umetniške izraze, ki niso nujno vezani zgolj na likovno ustvarjalnost, saj posega na področje glasbe, gledališče, oblikovanja in podobno. Projekt se odvija na različnih lokacijah Furlanije Julijske-krajine in v Sloveniji z namenom spodbujanja tam delujočih italijanskih in tujih likovnih umetnikov. Idejno izhodišče prireditve, ki se iz leta v leto spreminja, Maravee 2004 Clorofilla; Maravee 2007 Energy; Maravee 2008 Recycle; Maravee 2006 H2O; Maravee 2009 Village; Maravee 2013 Anima; Maravee 2015 Therapy …).

Osrednja prireditev letošnje 15. edicije je bila oktobra 2016 v Majanu, na gradu Susans. Spremljajoče prireditve so se odvijale še v krajih San Daniele del Friuli, Gemoni (Mestni  muzej) in kraju Lignano Sabbiadoro. Zadnja bo skupinska razstava v koprski Galeriji Loža.

Razstava z naslovom REKREACIJA predstavlja dela treh slovenskih in enega japonskega umetnika. Avtorji se v svojih delih s tematiko igre soočajo na subtilen in ironičen način, od rekreacije v smislu zabave in re-kreacije kot ustvarjalnega akta. Kensuke Koike (Nagoja, 1980) razmišlja o narobe obrnjenih stvareh, zato se njegova dela uvrščajo v kategorijo vrtoglavosti. Avtor v svojih delih menjuje zorne kote in ironizira o možnosti igrivega sprevračanja pričakovanj zato, da dviguje stopnjo radovednosti in potencira vizijo oziroma pogled na svet. Igra kot mimesis je kategorija, ki jo lahko pripišemo fotografskim portretom Janeza Vlachyja (Ljubljana, 1954). Avtor se poigrava s svojimi upodobljenci skozi različne preobleke in tenkočutno, minimalno igro atributov, kot so lahko razpočen balon žvečilnega gumija prek obraza portretiranke, bejzbolska žoga v funkciji pokrivala ali nasmejan ženski dopasni akt z ušesi Miki Miške. Igro kot športno tekmovalnost razbiramo v risbah Vesne Bukovec (Ljubljana, 1977), ki interpretira psihološko napetost atletov med pripravami na tekmovanje, od boksa in umetnostnega drsanja do dvigovanja uteži. V prostorskih postavitvah Boštjana Drinovca(Ljubljana, 1973) se igra prepušča drznosti, naključju in usodi, ki upogiba različne materiale, vzete iz vsakdanjika zato, da re-kreira, poustvari  svet, razpet med naravo, kulturo in tehnologijo. V  tem primeru postane igra neke vrste skupinska ustvarjalnost v laboratorijih za otroke.

Na razstavi bo na ogled video dijakov petega letnika Umetniškega liceja - oddelek za avdio-multimedijske študije iz Vidma, ki je bil projiciran na fasadi gradu Susans v Majani ob priložnosti uradne otvoritve festivala. Njegova vsebina skozi podobe, animacijo in zvočno dimenzijo, zgovorno odslikava koncept festivala - ludizem v umetnosti -, ki se napaja iz vsakdanjega življenja.  

MARAVEE LUDO  je nastal pod okriljem Kulturnega društva Maravee in ob podpori Urada za kulturo pokrajine Furlanije-Julijske krajine in glavnega sponzorja, podjetje Gervasoni, ter dragocenega sodelovanja dveh občin, Gemona del Friuli in Lignano Sabbiadoro. Festival so podprli tudi: Društvo MittelfestBolonjska univerzaPolitehnika iz Milana, Aria Foundation iz Rima, galerije Studio la Citta' di Verona, Rebecca Container iz Milana, Aria Art Gallery iz Firenc in ne nazadnje je potrebno izpostaviti še večletno sodelovanje zObalnimi galerijami Piran.  Umetniškega liceja Sello.

 

INFO: Majda Božeglav Japelj, majda.bozeglav-japelj@obalne-galerije.si, T 051 362 948Janez Vlachy


Kensuke KoikeTTL