Ogledujete si arhivsko spletno stran. Obiščite novo spletno stran na naslovu www.obalne-galerije.si
     
Obalne galerije Piran

GALERIJA
HERMAN PEČARIČ


FORMA VIVA

EX-TEMPORE PIRAN

PIRANSKI DNEVI
ARHITEKTURE


ARTMARKET

 
  MURA ODPRTO.
Ustvarjalni svet soboške modne konfekcije


  Mestna galerija Piran
22. maj-1. september 2013
 

Otvoritev: sreda, 22. maj 2013 ob 20. uri 

 

Predstavitev na otvoritvi:

Metka Fujs, ravnateljica Pomurskega muzeja Murska Sobota

Zdenka Ščančar, modna oblikovalka in avtorica razstave

Prisotne bo nagovoril g. Peter Bossman, župan Občine Piran.

 

MURA ODPRTO. USTVARJALNI SVET SOBOŠKE MODNE KONFEKCIJE – razstava Pomurskega muzeja Murska Sobota v Mestni galeriji Piran

“Razstava je  nastala kot del obsežnejšega projekta z naslovom  Mura odprto, ki je bil del programa Pomurskega muzeja Murska Sobota v programu Evropske prestolnice kulture, Maribor 2012 in je  bila na ogled v muzeju poleti 2012. Projekt je poleg razstave obsegal etnološki dokumentarni film s spomini Murinih delavk, ulično razstavo fotografij Murinih delavk iz srede 20. stoletja in katalog plastik sodobnega slovenskega kiparstva v Murinem parku skulptur, ki jih je muzej odkupil iz stečajne mase nekdanjega podjetja. Muzej je z razstavo sodeloval tudi v mrežnem projektu, ki je pod naslovom Uf industrija  povezal muzejske institucije partnerskih mest  Evropske prestolnice kulture na Ptuju, Ravnah, v Novem mestu, Mariboru, Velenju in Murski Soboti. Na različnih razstavah in na primeru industrijskih podjetij iz svojega okolja, smo želeli predstaviti, kako industrija uporablja ustvarjalnost pri oblikovanju svojih proizvodov in pri oblikovanju svoje celostne grafične podobe: od blagovnih znamk do embalaže in različnih oblik oglaševanja. 

Razstava Ustvarjalni svet soboške modne konfekcije zato ni razstava o zgodovini Mure, čeprav  je tudi to. Predvsem je razstava, ki želi na primeru do nedavno največje tovarne modne konfekcije  v srednji Evropi pokazati tisti del delovnega procesa katerega skupni imenovalec je bila inovativnost, ustvarjalnost in domišljija. Mura je bila desetletja tista, ki je pomurskemu prostoru zagotavljala delovna mesta, gradila stanovanjske bloke, zaradi Mure se je razvijal javni prevoz, gradila je počitniška naselja … Mura pa je bila tudi tista, ki je odkupovala umetniška dela za svojo zbirko in tista, ki je v pretežno ruralni prostor prinašala novo oblikovanje in prostor povezovala s sodobnimi modnimi trendi.  Del tega je ostalo za vedno zapisano v  pomurskem prostoru  v duhu  enega od Murinih sloganov: »Zapisano v genih».

Zametki tovarne Mura segajo v  čas med svetovnima vojnama, ko sta v Murski Soboti delovali dve  manjši tovarni perila. Po drugi vojni sta bili nacionalizirani in združeni v eno podjetje, o katerega resničnem razvoju in razcvetu pa lahko govorimo šele od šestdesetih let 20. stoletja dalje.  Liberalizacija je zajela celotno  tedanje  jugoslovansko socialistično družbeno okolje, učinek tega pa je, poleg splošne demokratizacije, postal viden predvsem v gospodarstvu. V novih tehnoloških in proizvodnih procesih, v  izdelkih, ki so sledili potrebam sodobne družbe in blagovnih znamkah, pod katerimi so se prodajali.

Zamisel o razstavi Ustvarjalni svet soboške modne konfekcije je bila oblikovana v Pomurskem muzeju Murska Sobota, pod okriljem muzeja pa jo je vsebinsko celovito izvedla ena prvih  Murinih  oblikovalk  Zdenka Ščančar.  Skozi razstavo sledimo kratkemu zgodovinskemu pregledu in  grafičnemu razvoju krovne blagovne znamke  Mura. V povezavi z razstavljenimi modeli so predstavljeni:  razvoj blagovnih znamk posameznih modnih linij ali kolekcij, proces modnega industrijskega oblikovanja ter oblike promocije in oglaševanja, ki jih je uporabljala Mura. Zdenka Ščančar je tudi lastnica večine razstavljenega gradiva: izdelkov modne konfekcije in modnih katalogov, ki jih je zbirala in hranila kot dediščino svojega lastnega dela v Muri, danes pa je to del pomembne industrijske in ustvarjalne dediščine Pomurja in  širšega  slovenskega prostora. Preostalo gradivo je iz zbirke Pomurskega muzeja Murska Sobota,  Pokrajinskega muzeja Maribor  in last posameznikov, ki so  gradivo posodili za razstavo.

Metka Fujs

ravnateljica Pomurskega muzeja Murska Sobota

 

Vodja projekta: Metka Fujs

Avtorici razstave: Zdenka Ščančar, Metka Fujs

Računalniška obdelava: Tomislav Vrečič

Tehnična izvedba: Boris Orešnik, Jože Varga, Janez Ülen, Milan  Zver

Tiskanje: Atelje za črko in sliko Murska Sobota, Dado tisk Murska Sobota

 

POMURSKEMU MUZEJU SO GRADIVO ZA ZBIRKO IN  ZA RAZSTAVO DAROVALI ALI POSODILI:

Arhiv  Republike Slovenije - Filmski arhiv,  Majda Breščak, Mojca Breščak, Vladka Čahuk Vaupotič, Stanka Dešnik, Ernest Ebenšpanger, Metka Fujs, Dragica Kianec, Ivanka Klopčič, Boris Kučko, Janez Lainščak, Zora Lepoša, Goran Miloševič, Milan Mörec,  Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Mura d.d. v stečaju, Narodna in univerzitetna knjižnica Ljubljana, Boris Orešnik , Mirjana Petrovič, Pokrajinski muzej Maribor, Suzana Pregelj, Lilijana Stepančič, Irena Šavel, Zdenka Ščančar, Ingrid Šiftar Košmrlj, Kristjan Šimonka in Lenko Vidmar.

 

Fotografije: Razstava v Pomurskem muzeju Murska Sobota, 2012; Foto: Tomislav Vrečič

 


TTL