Ogledujete si arhivsko spletno stran. Obiščite novo spletno stran na naslovu www.obalne-galerije.si
     
Obalne galerije Piran

GALERIJA
HERMAN PEČARIČ


FORMA VIVA

EX-TEMPORE PIRAN

PIRANSKI DNEVI
ARHITEKTURE


ARTMARKET

 
  BETI BRICELJ
SPACEinFORMA, slike


  Galerija Meduza Koper
10. - 30. november 2011
 

Otvoritev: četrtek, 10. november 2011 ob 19. uri 

Novi ateljeji: prizorišča sodobne likovne ustvarjalnosti

Beti Bricelj (Postojna, 1974), ki je leta 2000 zaključila študij slikarstva na ljubljanski Šoli za risanje in slikanje - visoka strokovna šola, je v umetniškem in širšem kulturnem prostoru prisotna že vrsto let. Po študiju je izobraževanje nadaljevala leto dni v Avstraliji. Odzvala se je povabilu avstralske vladne organizacije za raziskavo aboriginske kulture iz oddelka Department for Aboriginal Affairs, South Australia, Adelaide - 1998/99. Od leta 2002 je članica ZDSLU. Živi in ustvarja v Postojni.
Slikarstvo, ki postavlja v središče pozornosti vizualnost z optično prevaro ali, drugače, optična umetnost, se pogosto vrača v ospredje zanimanja sodobnih ustvarjalcev. Tudi Bricljevo vseskozi zanima izrazna govorica geometričnih likovnih vzorcev in barvnih kombinacij, ki v gledalčevem očesu ustvarjajo občutek gibanja in utripanja. Svoj prepoznavni slikarski slog je prenesla tudi izven dvodimenzionalnih površin slikarskega medija. Študije svojih prostorsko barvnih vrednosti je leta 2007 aplicirala na pročelje poslovnega objekta Epicenter v Postojni.
Umetnostna kritičarka Carmen Tisnikar ugotavlja, da je umetnica svoj slog prepričljivo izoblikovala »na podlagi izvirnega združevanja tehnične popolnosti ter občutka za raziskovanje barvnih zakonitosti in njihovih dinamičnih vrednosti, kar izhaja tako iz mojstrske natančnosti kot iz občutka za prostorsko organizacijo in kompozicijo. To ji je omogočilo, da z izredno pestrostjo razvija izhodišča in možnosti, ki iz osnovne racionalno matematično geometrične organiziranosti slike prehajajo v presenetljive, privlačne in zanimive fraktalno organizirane kompozicije, ki zaradi le navidezne skladnosti zelo živahno učinkujejo, saj se razprostirajo v vedno novih zamikih ploskev in tako nastajajočem vzorčenju.«

Razstavo v organizaciji Obalnih galerij Piran spremlja katalog (slo., itl., angl.). Spremno besedilo Carmen Tisnikar. Kustosinja razstavnega projekta Novi ateljeji Majda Božeglav-Japelj (T 05 62 74 080; majda.bozeglav-japelj@obalne-galerije.si). 

SPACEinFORMA, 2011, akril na platnu, 80 x 80 cmTTL