Ogledujete si arhivsko spletno stran. Obiščite novo spletno stran na naslovu www.obalne-galerije.si
     
Obalne galerije Piran

GALERIJA
HERMAN PEČARIČ


FORMA VIVA

EX-TEMPORE PIRAN

PIRANSKI DNEVI
ARHITEKTURE


ARTMARKET

 
  KLEMEN ZUPANC
Pridobljeno s prevodom
slike


  Galerija Herman Pečarič Piran
25. marec - 17. april 2011
 

 

Otvoritev: petek, 25. marec 2011 ob 19. uri

Ena od nagrad na tradicionalni slikarski prireditvi Ex-tempore Piran je namenjena mladim avtorjem. Podeljujejo jo Obalne galerije v obliki samostojne razstave v piranski galeriji Herman Pečarič. Njeni dobitniki so pogosto ustvarjalci na začetku umetniške poti ali študentje, ki formalno znanje šele pridobivajo na kateri od domačih ali tujih likovnih akademij. Lansko leto jo je prejel Klemen Zupanc, študent ljubljanske ALUO, za sliko z naslovom Supernova v Piranu.

 

Klemen Zupanc (Celje, 1989) se je začel učiti slikarstva pri akademskih slikarjih Denisu Senegačniku in Nataši Tanikar Stupar. Leta 2008 se je vpisal na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani (profesorji Marjan Gumilar, Zmago Lenardič). Imel je možnost sodelovati pri nekaterih razstavnih projektih, med njimi tudi na dveh kiparskih razstavah Les, na Velenjskem gradu (2008) in v Pilonovi galeriji v Ajdovščini (2009). Na slednji je razstavil delo, ki je nastalo pod vodstvom akademske kiparke Dragice Čadež Lapajne. Pred kratkim je bil izbran da, med petnajstimi povabljenimi evropskimi akademijami, predstavlja ljubljansko ALUO na umetniškem sejmu ARTEXPO v Arezzu (17.3. -21.3. 2011). Študira in dela v Ljubljani, Velenju in Završah pri Mislinju.

 

V zadnjem obdobju je naslikal serijo platen, ki so nastala neposredno po fotografskih predlogah, vzetih s spleta. Podobno kot še vrsta sodobnih likovnih ustvarjalcev, ki jih poplava medijskega podobotvorja pri ustvarjanju ne omejuje ali celo odbija. Nasprotno, z nepotešenim nemirom brskajo po virtualnem drobovju in se, kot razvajeni otroci, polaščajo njegovih najbolj banalnih, vsakdanjih, vsebin. Pogosto je izhodišče tovrstnih podob reinterpretacija, komentar, sodobnega sveta. Neposredno soočanje z resničnostjo se sprevrže v izziv za ustvarjalca, ki skozi preslikavo, reprodukcijo, potencira njeno moč, pravzaprav jo na nek način želi preseči ali doseči spremembo mehanizmov njenega delovanja. Zupanc razlaga svoje slikarstvo kot prevajanje fotografije v sliko, zato je slikarskemu ciklu nadel ime Pridobljeno s prevodom, ki ga lahko beremo tudi kot parafrazo naslova filma Izgubljeno s prevodom, ameriške režiserke Sofie Coppola.

 

info: Majda Božeglav Japelj > +386 5 62 74 080 / +386 (0) 51 362 948, www.obalne-galerije.si

Supernova v Piranu, 2010, akril na platnu, 100 x 120 cm


Hofer, 2011, akril na platnu, 100 x 183 cm


A.P. Velenje, 2010, akril na platnu, 140 x 140 cmTTL