Ogledujete si arhivsko spletno stran. Obiščite novo spletno stran na naslovu www.obalne-galerije.si
     
Obalne galerije Piran

GALERIJA
HERMAN PEČARIČ


FORMA VIVA

EX-TEMPORE PIRAN

PIRANSKI DNEVI
ARHITEKTURE


ARTMARKET

 
  27. Piranski dnevi arhitekture


  NOVI IZZIVI
Premisliti arhitekturo in prostor, premisliti vrednote, etiko in estetiko

 V času svetovne turbolence, zavedajoč se podnebne občutljivosti in krhkega naravnega, moralnega in ekonomskega ravnovesja našega planeta, se 27. konferenca Piranskih dnevov arhitekture, ki bo tradicionalno predzadnji novembrski vikend v piranskem gledališču Tartini, ukvarja z novimi izzivi arhitekture: ali in kako lahko arhitektura z arhitekti uravnovesi zbegano podivjane norme sedanjosti ter jih usmeri v civilizacijski napredek?

O tematiki
V času globalne klimatsko okoljske in finančne krize smo prišli do spoznanja, da je njunemu nastanku botrovala predvsem globalna kriza vrednot - moralnih, etičnih, ekonomskih in socialnih. Nastala situacija je priložnost, da prevrednotimo obstoječe sisteme in se aktivno soočimo z izzivi trajnostnega razvoja. Zlasti v arhitekturi, ki aktivno oblikuje naš življenjski prostor in način bivanja, s tem pa tudi razvoj in prihodnost civilizacije.

A kateri so pravi izzivi trajnostnega razvoja? Kako se na krizo odziva sodobna arhitektura? Kakšne in katere so moralne in etične vrednote, ki lahko oblikujejo trajnostni prostor ter dvignejo kakovost našega bivanja? Kako lahko arhitektura preusmeri agresivni tehnološki razvoj v razvoj trajnih civilizacijskih vrednot in dobrin?

O konferenci
Konferenca, ki ji je lansko leto z novo organizacijsko ekipo uspela uspešna vrnitev na arhitekturno sceno, bo letos gostila:

- 9 predavateljev

a


• Maruša Zorec/ ARREA, Ljubljana
• Milton Braga/ MMBB, São Paulo
• Robert McCarter/ Washington University, St. Louis
• Saša Randić/ Randić&Turato, Rijeka
• Wang Shu/ Amateur Architecture Studio, Hangzhou
• John Wardle/ JWA, Melbourne
• Aaron Tan/ RAD, Hong Kong
• Shelley McNamara, Yvonne Farrell/ GRAFTON, Dublin
• Diébédo Francis Kéré/ KERE Architecture, Gando, Berlin
- 3 študentske predstavitve
- 1 film: Visual Acustic: The Modernism of Julius Shulman/ A documentary film by Eric Brickner, 2009
- 4 arhitekturne razstave
- mednarodno nagrado Piranesi

Trdim, da je kakovostna arhitektura objektiven, ne le subjektiven interes, saj dviga zavest sodobne družbe o kulturi bivanja in njen odnos do prostora. Zato bi se morala država oziroma ministri in sekretarji zbuditi iz svoje birokratske otopelosti in skupaj s stroko prevzeti aktivne pobude po ustvarjalni inovativnosti. Piranska konferenca pa s svojim programom, razstavami in nagrado Piranesi še naprej ostaja spodbujevalec in oblikovalec visoke prostorske kulture.

Besedilo: Maja Ivanič, predsednica organizacijskega odbora Piranskih dnevov arhitekture
Fotografije: arhiv arhitektov

Informacije in prijava na www.pida.si

 

 


 TTL