Ogledujete si arhivsko spletno stran. Obiščite novo spletno stran na naslovu www.obalne-galerije.si
     
Obalne galerije Piran

GALERIA
HERMAN PEČARIČ


FORMA VIVA

EX-TEMPORE PIRAN

PIRAN DAYS OF
ARCHITECTURE


ARTMARKET

 
 

STALNA PEDAGOŠKA DEJAVNOST

Čez celo leto v vseh štirih razstaviščih Obalnih galerij izvajamo razstavno dejavnost: po občasnih razstavah sodobne slovenske in svetovne likovne umetnosti kustosi in po dogovoru tudi umetniki, vodijo napovedane šolske skupine. Ob določenih razstavnih projektih organiziramo še priložnostne likovne delavnice. Uspešno sodelujemo z Društvom likovnih pedagogov Primorja pri njihovih dejavnostih, na primer: kustosi so mnogokrat člani strokovnih žirij, v naši galeriji smo predstavili multimedijsko razstavo njihove dejavnosti. Večkrat smo gostili tudi razstavo nagrajenih otroških del vseslovenske akcije Petrol - otroci odraslim. Letos smo prvič sodelovali z Društvom obalnih kitaristov, organizatorjem uglednega enotedenskega mednarodnega festivala Kitarika 2006: glasbeno dogajanje smo nadgradili še z likovnimi delavnicami za srednješolce na temo kitare, ki so jih vodili ak. slikar Gani Llalloshi v Kopru, ak. slikar Andrej Trobentar v Izoli in ak. slikarka Fulvia Zudič v Piranu.

Nives Marvin, kustosinja in koordinatorka pedagoške dejavnost

 

SLIKARSKI EX-TEMPORE VRTCA MORNARČEK PIRAN

Že več kot deset let se, v prvem tednu septembra - v času Extempora Piran, elipsa Tartinijevega trga za nekaj ur spremeni v živahno prizorišče, ko otroci Vrtca Mornarček Piran slikarsko upodabljajo videno: ustvarijo slikovite vedute trga, posameznih stavb in Tartinijevega spomenika; te male mojstrovine so predstavljene javnosti na razstavi v avli Mestne galerije Piran.

 

OTROŠKE PRIREDITVE V ČASU EX-TEMPORA PIRAN

V sklopu številnih prireditev, ki spremljajo to priljubljeno piransko mednarodno slikarsko manifestacijo tekmovalnega značaja, posebej za posamezne starostne skupine mladostnikov organiziramo dogodke z namenom motivirati njihovo likovno ustvarjalnost. Radoživi in igrivo kreativen vrvež mladih na osrednjem piranskem trgu postane še atraktivna kulturno turistična obogatitev Pirana - mesta umetnikov.

SODELOVANJE Z VRTCEM MORNARČEK PIRAN pri krovnem projektu Unesca NAŠ KRAJ - NJEGOVA KULTURNA IN NARAVNA DEDIŠČINA

Vrtec Mornarček Piran že več let sodeluje pri omenjenem krovnem projektu Unesca, kateri tematsko sovpada še z dejavnostjo Obzidnih mest Piran - Ptuj - Škofja Loka. Vsako šolsko leto je projekt zasnovan z drugimi vsebinami, na primer: Piran v času Beneške republike, Obzidna mesta, Mornarčki o barčicah. Primarni cilj je, da otroci iz različnih vidikov dojamejo in spoznajo kulturno in naravno dediščino kraja, kjer živijo. In v tem kontekstu pripravimo iz bogate slikarske zapuščine krajinarja in marinista Hermana Pečariča v istoimenski piranski galeriji izbor njegovih del, seveda motivno vezanih na konkretno temo projekta, ki hkrati postanejo »predloge« za nove spontane in neposredne otroške upodobitve.

DELAVNICA STRIPA 

Za učence višje stopnje osnovnih šol vsako drugo leto organiziramo delavnice stripa, ki jih vodijo znani slovenski stripovski avtorji in izkušeni mentorji. Uvodnemu predavanju, ki učence seznani z osnovami te zvrsti in s kratko zgodovino stripa, sledi delavnica, na kateri si vsak učenec ustvari svoj avtorski strip.

USTVARJANJE IN LUTKE V GALERIJI

Da bi galerije in razstavno dejavnost čimbolj približali najmlajšim obiskovalcem, smo prvi uvedli program Ustvarjanje in lutke v galeriji, prilagojen za otroke vrtcev in učence prve triade osnovnih šol, ki se izvaja vsako leto novembra v Galeriji Loža in v Galeriji H. Pečariča. Kustos jim najprej predstavi galerijo in občasno likovno razstavo. Otroci si nato ogledajo polurno lutkovnopredstavo v izvedbi lutkovne skupine UŠ iz Ljubljane. Sledi likovna delavnica, vedno vsebinsko vezana na temo predstave. Galerija tako postane še gledališka dvorana in atelje za igrivo ustvarjanje najmlajših.

PREŠERNOVANJE

Vsako leto februarja, ob najpomembnejšem nacionalnem kulturnem prazniku, postane elipsa piranskega Tartinijevega trga prostor ustvarjalnice za učence višje stopnje osnovnih šol. Kreativni proces, izbira likovne zvrsti in tehnike so pogojeni z vsebinskim konceptom vsakoletne prireditve, vedno pa voden z izkušenimi mentorji.

 

DELAVNICE NA FORMA VIVI PORTOROŽ

Forma viva Portorož na polotoku Seča, ki je hkrati tudi Vzorčni oljčnik Občine Piran, park z več kot stoštiridesetimi skulpturami, je priljubljen prostor - ne zgolj kot turistična destinacija, ampak tudi za izvajanje različnih likovnih dejavnosti. S sodelovanjem z izobraževalnimi ustanovami organiziramo - zlasti v spomladanskih in jesenskih mesecih - številne likovne delavnice, namenjene konkretnim ciljnim skupinam. Sodobni kamniti kipi, nastali v obdobju zadnjih štirideset let, so svojevrsten izziv: mladi oblikujejo tridimenzionalne oblike iz siporeksa, zgnetejo jih z glino ali jih slikarsko upodobijo. Še posebno doživetje pa je obisk Forma vive v času bienalnega Mednarodnega kiparskega simpozija: otroci spoznajo in komunicirajo s kiparji iz različnih držav, vidijo postopek kiparskega obdelovanja različnih istrskih kamnov in tudi sami preizkušajo to zahtevno tehniko.

PO SLEDEH MOJSTROV DLETA na Forma vivi Portorož

Bienalna kiparska delavnica za učence višjih razredov slovenskih osnovnih šol v organizaciji DLPP se že po poimenovanju navezuje na tradicionalni mednarodni kiparski simpozij Forma viva Portorož. Na delovišču, v enkratnem ambientu naravnega parka na polotoku Seča, otroci in njihovi profesorji pod vodstvom izkušenega mentorja spoznavajo, preizkušajo in oblikujejo skulpture iz siporeksa, ki je po svoji strukturi najbližji kamnu.

PEŠČENE SKULPTURE NA PORTOROŠKI PLAŽI

Da je preživljanje prostega časa na plaži lahko tudi ustvarjalno izzivalno, dokazuje v lanskem letu ponovno realiziran projekt oblikovanja skulptur s peskom: na portoroški plaži je več kot sto primorskih sedmošolcev in osmošolcev ustvarilo edinstveno - sicer minljivo, le enodnevno Forma vivo peščenih skulptur, ki so znova dokazale, da otroška kreativna domišljija in fantazija nima meja.

31. maj 2005, portoroška plaža
Mentor: ak. slikar Gani Llalloshi
(Sponzor: Nova Ljubljanska banka d.d., Ljubljana)


9. september 2005, ČAS IGRE: PIRANSKA KAČICA, hepening
Idejna zasnova in mentorja: ak. kipar Primož Seliškar in krajinska arhitektka Urša Steinar


Šolsko leto 2003-2004, projekt: Obzidna vrata in portali


29. marec 2006,
Mentorja: Matej Kocjan - Koco in Andrej Štular


November 2004, Črviva zgodba avtorice Renate Kalemba;
Idejna zasnova in mentor: ak. kipar Primož Seliškar


4. februar 2005:
ZRCALO NA TARTINIJEVEM TRGU
Idejna zasnova in mentor:
ak. slikar Gani Llalloshi


7. februar 2006:
OTROCI PRIMORJA DARUJEJO MIKIJU MUSTRU
Idejna zasnova in mentor: ak. slikar Gani Llalloshi


25.-26. september 2004,
delovišče Forma vive Portorož
Mentor: ak. kipar, profesor na ljubljanski ALU, Zmago Posega


31. maj 2005, portoroška plaža
Mentor: ak. slikar Gani Llalloshi
(Sponzor: Nova Ljubljanska banka d.d., Ljubljana)TTL